2 april 2024  Vorige nieuwsbrief
18 april 2024 - de 12de VOGIN-IP-lezing
Beste ,
Dit is de laatste nieuwsbrief voor de VOGIN-IP-lezing 2024 op 18 april. Als je je nog steeds niet hebt aangemeld, twijfel dan niet langer en doe het nu. We hebben weer een prachtig en divers programma met interessante lezingen en workshops.
Meld je hier aan.
 

Waar kun je op een dag acht lezingen en tien workshops volgen in je vakgebied? Waar kun je koffie drinken en borrelen met ruim 250 vakgenoten? 

 

Wij weten het wel. Het zijn de meta-getallen van de 12e VOGIN IP-lezing op 18 april. 

De onderwerpen van de lezingen zijn ook imposant, al zeggen we dat zelf: copyright en AI, red het internet, taxonomy, open source techniques, metadateren, Pico. 

En dan de workshops over: factchecken, ChatGPT, gelijke kansen voor kennis, AI en de culturele sector, prompt engineering, digitale vaardigheden in je gereedschapskist, Bellingcat en geolocation, vind de full text, het Termennetwerk. 

Een derde ding dat dit jaar opvalt: VOGIN-IP op de huid van de tijd met innovatie en wetenschappelijk talent. 

 

Twee onderwerpen lichten we er nog even uit:

Innovatie: een digitaal robbertje vechten
 Ooit gedacht om het plezier van het genereren van beelden te combineren met de spanning van een rap battle? Doe mee aan de VOGIN-IP prompt battle! In plaats van het bedenken van verpletterende zinnen over je tegenstander of te pronken met je beste moves, daagt een prompt battle je uit om een afbeelding te genereren met behulp van AI-tekst-naar-afbeelding software die veel spannender is dan die van je tegenstander. Tijdens de prompt battle kun jij het tegen andere deelnemers opnemen om te zien wie de meest originele, grappigste of raarste AI gegenereerde afbeelding kan maken. Met de exponentiële groei van generatieve AI afgelopen jaar, is prompt engineering een must-have vaardigheid geworden. Om beter samen te werken met AI, is het fundamenteel om te leren communiceren met deze ‘Large Language Models’. Een goede prompt bespaart tijd en daarmee rekenkracht van computers, wat op zijn beurt beter is voor ons milieu. De prompt battle is een speelse manier om samen prompt engineering skills onder de knie te krijgen. We doen dat samen met The Hmm, https://thehmm.nl/ 

Word jij de Prompt Queen of King 2024 van VOGIN-IP, meld je dan hier aan! 

Wetenschappelijk talent
Michiel van der Meer is promovendus aan het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS) van de Universiteit Leiden, waar hij zich bezighoudt met onderzoek in Kunstmatige Intelligentie. Zijn project maakt deel uit van het Hybrid Intelligence Consortium, dat zich richt op de synergie van menselijke en machine-intelligentie. Zijn werk richt zich voornamelijk op het onderzoeken van taalmodellen voor het analyseren van online discussies, met het doel om mensen elkaar beter te laten begrijpen in debatten en discussies. In zijn keynote “Hybride Intelligentie: de rol van Large Language Models (LLMs) in informatieverwerking”

verkent Michiel van der Meer taalmodellen (LLMs) en hun invloed op hoe we informatie zoeken en verwerken. Wat zijn de uitdagingen en kansen die deze technologie biedt? Michiel introduceert het concept ‘Hybride Intelligentie’, dat als doel heeft om mensen en AI te laten samenwerken. Zijn lezing start met een basisuitleg over LLMs: wat ze zijn, hoe ze functioneren, en hun voordelen. Daarna wordt ingegaan op hoe LLMs ons kunnen helpen bij het begrijpen van teksten, het beantwoorden van complexe vragen en het snel maken van samenvattingen. Maar LLMs hebben ook beperkingen. Ze kunnen onnauwkeurigheden, onzin, of soms zelfs schadelijke inhoud creëren. Ook kunnen LLMs bepaalde perspectieven missen, wat leidt tot een beperkt wereldbeeld. Dit maakt het voor gebruikers moeilijk om de betrouwbaarheid van informatie te beoordelen. Hybride Intelligentie, de combinatie van menselijke en kunstmatige intelligentie, kan betere resultaten opleveren. Deze presentatie geeft inzicht in de nieuwste AI-ontwikkelingen en de rol van taalmodellen in informatieverwerking. We nodigen uit tot verdere discussie over de toekomst van deze technologieën.

 Er zijn nog een paar plaatsen over, maar helaas niet meer voor het early bird tarief. Dat kan volgend jaar weer. Inschrijven voor de spectaculaire 12e editie van de VOGIN-IP Lezing kan hier: https://vogin-ip-lezing.net/ 

 
Hartelijke groet van het VOGIN-IP team,
Eric, Karin, Marjo, Michel, Monique, Peter en Will
VOGIN en IP bieden onder de vlag van "VOGIN Academie" en in samen­werking met KNVI en GO-opleidingen een dag met lezingen en workshops rond het thema zoeken & vinden van informatie. Al sinds de eerste aflevering in 2013 bieden we met deze dag nieuwe en relevante onderwerpen waar informatie professionals in hun dagelijkse praktijk niet makkelijk mee geconfronteerd worden. Het programma bevat bijdragen van experts die je bijpraten over de nieuwste ontwikkelingen of je daar in workshops praktische ervaring mee laten opdoen.
Deze e-mail is verstuurd aan sieverts@gmail.com.• Als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen, kunt u zich hier afmelden. • U kunt ook uw gegevens inzien en wijzigen. • Voor een goede ontvangst voegt u info@voginip.nl toe aan uw adresboek.
Laposta e-mailmarketing