Eigenlijk zitten wij al met ons hoofd bij de volgende VOGIN-IP-lezing. Welke sprekers nodigen we uit? Wat voor onderwerpen en kwesties spelen er nu op? Kunnen we over een paar maanden nog aankomen met AI?
Eén ding hebben we wel gedaan voordat we de virtuele deur achter ons dicht trokken. Voor volgend jaar hebben we bij de OBA de datum van 18 april vastgelegd. Een latere datum dan u van ons gewend bent, maar bij OBA is de interne verbouwing tegen die tijd net afgerond. Bij een eerdere datum zou dit tot onhandige verschuivingen hebben kunnen leiden. Dat wilden we u en onszelf niet aandoen. Dus dit kan alvast in de agenda voor 2024:
Save de date: 18 april 2024 - de 12de VOGIN-IP-lezing
Toch ook nog even terugkijken
De terugblik en de evaluatie geven ons goede moed voor de komende editie. In de vorige nieuwsbrief meldden we al de aanwezigheid van een terugblik-pagina, maar resultaten van de evaluatie en links naar de foto's waren er toen nog niet. Aan wat sinds onze vorige nieuwsbrief aan die pagina is toegevoegd, willen we daarom ook nu nog even aandacht besteden. In de eerste plaats zijn dat natuurllijk de foto's. En verder wat resultaten uit de evaluatie, de podcast met Elisabeth Bik, en het verslag van het congres dat in IP is verschenen.
De foto's
De door onze vaste fotograaf Eef Evers gemaakte foto's zijn in een album op Flickr verwerkt. Hier vast een paar foto's als smaakmakers: met het sociale aspect van het congres, met de interactiviteit van een workshop en met twee van de sprekers tijdens hun lezing. Maar het is zeker de moeite waard om ze alle 124 (!) op Flickr te bekijken. Misschien sta je er zelf ook nog wel op.
De evaluatie
Sneller dan ooit was er gereageerd op ons verzoek de evaluatie van de VOGIN-IP-lezing in te vullen. In iets meer dan een week hadden al meer dan 90 deelnemers gereageerd. En kennelijk was iedereen ook zeer geïnspireerd, want op de open vragen hadden we nooit eerder zo veel en zulke uitgebreide reacties binnengekregen. Dat had als resultaat dat er uiteindelijk een rapport van 24 bladzijden ligt; een heleboel huiswerk voor het VOGIN-IP-team dat zorgvuldig moet analyseren wat volgend jaar beter kan en moet.
De ook voor u belangrijke punten daaruit hadden we al geblogd. Daarin ook aandacht voor de soms heel tegenstrijdige meningen van de deelnemers, zoals over de ruimte bij de OBA of over de catering.
Interessanter waren natuurlijk de oordelen over lezingen en workshops. De keynote van Elisabeth Bik scoorde met een gemiddelde van 8,57 maar 0,1 lager dan de hoogst gewaardeerde keynote ooit. En ook bij de andere lezingen lagen de beoordelingen hoger dan de meeste voorgaande jaren. Met als uitschieter de lezing van Miet Claes; alleen vorig jaar was er een lezing die nog iets hoger scoorde. Dat betrof toen overigens ook al een spreker uit België – Brecht Castel! En dan nog de workshops. Met een gemiddeld cijfer van 9,1 sprong die van Bellingcat-docent Annique Mossou - over geolocatie - er duidelijk uit. De enige keer – vorig jaar – dat een workshop al eens hoger scoorde, telt niet serieus mee, want die score was gebaseerd op de respons van maar twee (!) deelnemers, terwijl het cijfer van Annique een gemiddelde van twaalf respondenten was. Tot slot vergelijken we cijfers voor lezingen en workshops weer met die van voorgaande jaren. Dat stemt zeker tot enige tevredenheid:
Elisabeth's podcast
Op 16 maart is op een rustig plekje in de OBA ook nog een podcast met keynote spreker Elisabeth Bik opgenomen. Beluisteren van die podcast is een “must” voor wie 16 maart niet bij haar lezing kon zijn (en trouwens ook voor een ieder die daar wel bij was).
In de rubriek “de VOGIN Statafel” voerden hosts Bart van der Meij en Leon Heuts een inspirerend gesprek van ruim 40 minuten met Elisabeth Bik over haar talent om wetenschappelijke fraude op te sporen, over het belang van zuiverheid in de wetenschap en over de perverse prikkels in het wetenschappelijk bedrijf. Met tips & trucs waar je zelf op kunt letten als je een wetenschappelijke publicatie leest.
In digitale aflevering #3 van IP vind je verslagen van vijf van de lezingen die 16 maart gegeven zijn. Was je er bij? Lees dan even terug waar het ook al weer over ging. Was je er niet bij? Lees dan wat je helaas gemist hebt. En zorg vooral dat je er volgende keer wel bij bent; de datum - 18 april 2024 - weet je intussen.
"Het liep al meteen lekker vol, zo rond 9:30 uur op de zevende etage van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) – inmiddels een vertrouwde locatie van de VOGIN-IP-lezing. Op 16 maart vond de elfde editie van dit evenement over de vindbaarheid van informatie plaats. Bijna 250 vakgenoten waren erbij, een dag met acht lezingen, twaalf workshops en heel veel informatie die kan bijdragen om het vak van informatieprofessional nog beter te kunnen uitvoeren. We pikten er vijf sprekers uit."
Met hartelijke groet van het VOGIN IP team Marjo, Monique, Peter, Michel, Will, Eric
VOGIN en IP bieden onder de vlag van "VOGIN Academie" en in samenwerking met KNVI en GO-opleidingen een dag met lezingen en workshops rond het thema zoeken & vinden van informatie. Al sinds de eerste aflevering in 2013 bieden we met deze dag nieuwe en relevante onderwerpen waar informatie professionals in hun dagelijkse praktijk niet makkelijk mee geconfronteerd worden. Het programma bevat bijdragen van experts die je bijpraten over de nieuwste ontwikkelingen of je daar in workshops praktische ervaring mee laten opdoen.